Com que vos va agradar allò de prémer botonets, he decidit fer una altra pàgina seguint la mateixa línia: HoroscòpIA. Es tracta d’un joc amb una mecànica molt simple: només heu d’intentar encertar si la predicció de l’horòscop prové de la premsa o s’ha generat amb un model de llenguatge extens (LLM). Una vegada premeu un dels dos botons, veureu si heu encertat o no.

Aprofite per a explicar-vos el procés que he seguit per a seleccionar els textos i com funciona la pàgina, per si a algú se li ocorre algun suggeriment per a millorar-la. Hi ha un total de 96 prediccions en la base de dades: 48 de premsa (FÓRUM.ad, Regió7, Diari de Girona i Revista de Vic) i 48 generades amb diferents models (Gemini, ChatGPT, Llama i Mistral).

La selecció de diaris es deu a un motiu: són les prediccions de l’horòscop més antigues que he trobat. No volia fer servir exemples molt actuals perquè els considere sospitosos d’haver-se generat amb models com els que he utilitzat jo. Pensava que seria senzill trobar prediccions antigues, però m’ha costat més del que pensava: les que he afegit es van publicar entre 2013 i 2019. Potser no estan lliures de sospita, però no volia perdre més temps amb la cerca.

Pel que fa a la generació amb els models que comentava, he de dir que els que menys problemes m’han donat són Gemini i ChatGPT. Simplement amb la instrucció “escriu un horòscop” i amb un exemple, m’han escrit prediccions prou versemblants. Amb Mistral i Llama, però, la cosa ha costat un poquet més: repetien frases constantment i feien servir exactament la mateixa estructura per a cadascun dels signes. En un dels intents, per posar un exemple, totes les prediccions començaven amb “En aquest dia…”. Això no m’interessava, clar, la idea és evitar que qui jugue puga reconéixer tan fàcilment una estructura i que el joc perda la gràcia de seguida. Ho he solucionat refinant un poc el prompt.

La web necessitaria un poc més de dedicació, sobretot la part de disseny. Últimament, em fa un poc de perea el CSS i el que m’interessava era fer que funcionara per dins: tinc el PHP molt rovellat. 😅

Quan li doneu a un dels botons, es fa una consulta a la base de dades per a comprovar si heu encertat o no. Si heu encertat, augmente el comptador d’encerts de la predicció. Si no encerteu, només puja el comptador de vegades que s’ha jugat eixa predicció. D’aquesta manera és com calcule el percentatge d’encerts de cadascun dels textos.

També guarde, per a cada predicció, la data en què es va jugar per última vegada. D’aquesta manera, quan feu clic a següent, no tornarà a aparéixer la mateixa, ja que seleccione aquella que fa més temps que no es juga. No sé si açò és molt eficient o no… però és la primera manera que se m’ha ocorregut per a evitar la repetició. Imagine que podria donar problemes en cas que moltes persones juguen alhora, però no crec que es done la situació. En qualsevol cas, si veieu moltes vegades el mateix text, podeu avisar-me i li pegaré un parell de voltes al tema.

Més endavant, podria fer una pàgina d’estadístiques: quines són les prediccions amb més encerts, informació desglossada per diari i per model, etc. Però només pagaria la pena fer-ho si hi ha prou intents. 🤞 Si tinguera més temps i habilitat, estaria bé oferir la possibilitat de crear perfils d’usuari perquè poguéreu fer un seguiment dels encerts i comparar els vostres resultats amb els totals… però està complicada la cosa i els que em coneixeu sabreu que salte d’un projecte a un altre en qüestió de segons. 😓